CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO

CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO

Bananowiec-na-zimno


Przepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką




Składniki: (forma 32 x 22cm)


2 jajka
0,5  szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masa Bananowa
4 banany
2 galaretki cytrynowe

Pianka cytrynowa
Galaretka cytrynowa
2 białka

Wierzch
1 banan
2 galaretki cytrynowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Masa bananowa
Banany
.zblędować,.i.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić  do lodówki aby masa lekko stężała..
Na biszkopt wylać tężejącą masę bananową.

Pianka cytrynowa
Z białek ubić sztywną piane cały czas miksując dodawać galaretkę rozpuszczoną w szklance wrzątku tak powstałą piankę wylać na masę bananową. 
Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Smacznego



CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO

CIASTO UCIERANE Z PORZECZKAMI

CIASTO UCIERANE Z PORZECZKAMI

ciasto-ucierane-z-porzeczkami


Przepyszne ciasto z porzeczkami aromatyczne wilgotne, puszyste długo zachowuje świeżość




SKŁADNIKI


20 dag czarnej porzeczki
2 jajka
¾ szklaki kefiru
Szklanka cukru
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka ubić na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cały czas miksują wlewać olej dokładnie wymieszać dodać kefir a następnie mąkę i proszek do pieczenia miksować jeszcze około 2 minuty. Do ciasta dodać połowę porzeczek delikatnie wymieszać, ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzchu ciasta rozsypać pozostałe porzeczki, piec około 45 minut w temperaturze 175 C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Smacznego J

ciasto-z-porzeczkami


SOK KUBUŚ, KOKTAJL WIŚNIOWY, KOKTAJL KAWOWY

SOK KUBUŚ, KOKTAJL WIŚNIOWY, KOKTAJL KAWOWY

Szybkie koktajle


Wróciły upały, polecam szybkie przepyszne koktajle: kawowy z pianką, wiśniowy oraz sok Kubuś





Koktajl Wiśniowy
Garści umytych wydrylowanych wiśni włożyć do wysokiego naczynia zalać szklanką zimnego mleka posłodzić według własnego gustu dokładnie zblędować, przelać np. do kieliszka.

KOKTAJL WISNIOWY



SOK KUBUŚ

Dwie średniej wielkości marchewki ugotować- przestudzić. Chłodne marchewki zblędowąć dodać szklankę chłodnej wody 2-3 kostki lodu wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do szklanki


SOK KUBUS



KOKTAJL KAWOWY

(Kawę zaparzyć w szklance wrzątku posłodzić według uznania odstawić do wystygnięcia, zimną kawę przelać do woreczka na kostki od lodu zamrozić
10 kostek mrożonej kawy zalać szklanką zimnego mleka dokładnie zmiksować i gotowe.


KOKTAJL KAWOWY


koktajl

SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE POMIDOROWEJ

SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE POMIDOROWEJ


Salatka-z-ogorkow-w-zalewie-pomidorowej


Przepyszna sałatka w zalewie pomidorowej, zamknięta w słoiku która, w zimie przypomni swym smakiem oraz aromatem letnie dni.





SKŁADNIKI

1 kg małych ogórków
700 g cebuli
200 g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka octu
1/4  szklanki oleju 
2 liście laurowe
2 ziela angielskiego
łyżki soli

salatka-z-ogorkow-w-pomidorach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte i starte na szatkownicy ogórki odstawiamy na dwie godziny, następnie odcedzamy.
Do garnka wlewamy ocet, olej dodajemy koncentrat wsypujemy cukier, sól oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy cebule pokrojoną w plastry, gotujemy około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie do gotujące się zalewy wraz z cebulą dodajemy, ogórki, często mieszając gotujemy 10 minut.  Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w nagrzanym do 125C piekarniku około 20 minut. (słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się dotykać)
Odstawiamy do przestygnięcia, można zajadać tuż po  przestygnięciu według mnie smakują najlepiej po około dwóch   tygodniach gdy wszystkie sadniki się „przegryzą”
Smacznego :)
ogorki-w-pomidorach

WIŚNIOWA CHMURKA

WIŚNIOWA CHMURKA


wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt, galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje piękny efekt biało czerwonego ciasta. 





ciasto zemsta teściowej


Składniki

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli

Galaretka z wiśniami
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe

Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4łyżki wody
cukier waniliowy

Beza

5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny

malinowa-chmurka


Sposób przygotowania

Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Galaretka z wiśniami
Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt
Bita śmietana
Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
Beza

Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut.
Wystudzoną beze przełożyć na ciasto. Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego ;)

ciasto wiśniowa chmurka


FRUŻELINA WIŚNIOWA

FRUŻELINA WIŚNIOWA

FRUZELINA WISNIOWA


Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie.

SKŁADNIKI:

50 dag wiśni wydrylowanych
2 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 połowy cy          

FRUZELINA-WISNIOWA
                                                                                    
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:                                                                                  Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać do wypasteryzowanych słoiczków.   


                                                                                                   
FRUZELINA


                                                                                                             

                                                                                      

JAGODZIANKI

JAGODZIANKI

JAGODZIANKI



To już kolejny przepis na moim blogu na te pyszne jagodowe bułeczki. Lubię wypróbowywać stare przepisy, trochę je zmieniać na własne potrzeby, tak była i teraz. Sięgnęłam po przepis z książki „Domowe Ciasta i Ciasteczka” i jest to przepis w oryginale na „buchty drożdżowe” ale jak wdać na załączonych fotkach, ciasto świetnie sprawdza się w roli jagodzianek, na które serdecznie zapraszam ;)

PS.

Jagód około 40 dag
W przepisie podane jest aby, formować krążki  i aby robić w nich wgłębienie i wypełniać je nadzieniem. Dla własnych potrzeb każdą „bułeczkę” rozwałkowałam/ rozciągnęłam na prostokąt na ciasto położyłam po 2 łyżki jagód skleiłam jak pirogi i klejoną częścią kładłam na blasze

JAGODZIANKI



PRZEPIS



JAGODZIANKI


TORT RÓŻANY OMBRE

TORT RÓŻANY OMBRE

TORT RÓŻANY OMBRE


Tort pięknie pachnący, przepełniony aromatem róży, zarówno świetnie wygląda jak i smakuje. Niestety nie udało mi się na zdjęciach uchwycić ombre, który niezaprzeczalnie dodaje uroku tortu. 


TORT RÓŻANY OMBRE



SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem do przełożenia blatów:
250 g śmietany 36%
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
100 g konfitury różanej

Do nasączenia biszkoptu:

kieliszek nalewki różanej
100 ml wody przegotowanej
wyciśnięty sok z połowy cytryny

Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy

TORT RÓŻANY

SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Krem:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę.
Poncz:
Składniki ponczu połączyć i wymieszać.
Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy połową konfitury różanej i wykładamy 1/3 kremu z białą czekoladą. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności.
Ostatni blat tylko nasączamy ponczem oraz smarujemy pozostałym kremem. Tort wstawić do lodówki.
Krem do dekoracji:

Miękkie masło oraz cukier puder ucieramy przez kilka minut.
Odkładamy 1/3 kremu do osobnej miseczki.
Następnie dodajemy do kremu niewielką ilość barwnika i krótko miksujemy. Odkładamy drugą część do miseczki.
Do pozostałej części kremu ponownie dodajemy barwnik, krótko mieszamy.
Dzięki temu uzyskaliśmy trzy kremy w podobnych odcieniach.
Dekorowanie tortu zaczynamy od dołu nakładając najciemniejszy odcień kremu kolejne jaśniejsze.
Wierz tortu pozostawiłam jasny, dookoła rękawem cukierniczym wyszprycowałam kleksy z pozostałego kremu dekorując jedynie różą. Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO


RÓŻANY TORT


BAGIETKI

BAGIETKI

BAGIETKI

Bagietki piekłam pierwszy raz wcześniej były już bułki pszenne , nieskromnie powiem że Bagietki wyszło przepyszne, w środku miękkiewierzchu chrupiące. Przygotowałam je z myślą o pikniku na którym świetnie się sprawdziły-wszystkim smakowały. Bagietki przygotowałam według przepisu  z książki „Pieczywo siostry Marii Bagietki w oryginale są z nadzieniem czosnkowym, pominęłam ten dodatek (przepis podaje z nadzieniem) 

BAGIETKI z czosnkiem


Składniki :

ciasto 
3 i 1/2 mąki pszennej
50 ml cieplej wody 
1 szklanka ciepłego mleka 
1 łyżeczka soli 
2 łyżeczki cukru 
10 g suszonych drożdży 

Nadzienie 

1/3 kostki masła 
5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek ) 


Wykonanie :

Cieple mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże (można dosypać do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypać mąkę ,dodać soli ,wlać mleko z drożdżami i wodę , wymiesza .Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie Kielc do rąk (10-15 min )
Miskę z ciastem przykryć i odstawi w cieple miejsce na godzinę do  
wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość )
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na cztery równe części i z każdej utoczyć wałek długości i grubości bagietki
Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia
W tym czasie przygotować nadzienie : miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami 
W bagietkach porobić nacięcia i w każdą włożyć po łyżeczce nadzienia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut )



Bagietki na piknik


Piknik

NALEWKA Z PŁATKÓW RÓŻY

NALEWKA Z PŁATKÓW RÓŻY


NALEWKA Z PŁATKÓW RÓŻY

Kolejna po miętowej, nalewka z domowego ogródka. Słodka aromatyczna nalewka, w pięknym kolorze czerwieni z płatków róży.

Nalewka-różana


Płatki najlepiej zbierać w słoneczny dzień. Płatki róży rozłożyć np. na ręczniku papierowym aby dokładnie się wysuszyły.  

NALEWKA RÓŻANA



Litrowy słoik płatków róży
cukier

wódka lub spirytus

Na spód dużego słoja wysypać 2-3 łyżki cukru położyć garści płatków, ponownie cukier, płatki, i taka do wykończenia składników na końcu ugnieć , zalać je wódką lub spirytusem, tak aby płatki były przykryte alkoholem. Słój zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 5- 6 tygodni, po tym czasie przecedzić przez gazę i zlać do butelek.




NALEWKA RÓŻANA

CIASTO KUBECZKOWE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO KUBECZKOWE Z TRUSKAWKAMI



Ciasto kubeczkowe z truskawkami


Ekspresowe w przygotowaniu ciasto z ulubionym owocami sezonowymi u mnie truskawkami, w smaku podobne do ciasta ucieranego z truskawkami, te ma tą zaletę, że wszystkie składnik krótko się miksuje  i już jest gotowe do pieczeni. Polecam😊

Kubeczkowe ciasto z truskawkani



SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)
Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie
350 g jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
kubeczek cukru
200 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
500 g truskawek
cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy kolejne składniki. Wszystko razem miksujemy, ciasto wykładamy do formy wyłożonej. Umyte i osuszone truskawki (jeżeli są duże przekrawamy na pół)  i układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem

Jogurtowe-ciasto-z-truskawkami



Ciasto z truskawkami

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com