CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO

Bananowiec-na-zimno


Przepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką




Składniki: (forma 32 x 22cm)


2 jajka
0,5  szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masa Bananowa
4 banany
2 galaretki cytrynowe

Pianka cytrynowa
Galaretka cytrynowa
2 białka

Wierzch
1 banan
2 galaretki cytrynowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Masa bananowa
Banany
.zblędować,.i.dodać.2.tężejące.galaretki.cytrynowe.rozpuszczone.w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić  do lodówki aby masa lekko stężała..
Na biszkopt wylać tężejącą masę bananową.

Pianka cytrynowa
Z białek ubić sztywną piane cały czas miksując dodawać galaretkę rozpuszczoną w szklance wrzątku tak powstałą piankę wylać na masę bananową. 
Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Smacznego



CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com