TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU
Od dłuższego czasu tort ten czekał na mojej liście do wykonania;). Więc gdy tylko nadarzyła się okazja,aby przygotować tort wiedziałam, który to będzie😉. Czasu nie było zbyt wiele ale taki właśnie tort jest idealny do szybkiego wykonania - nie musimy zbytnio przejmować się jego równymi, gładkimi bokami, wszystkie nierówności przykrywają wafelki, a wierzch zdobią "kostki lodu" no i oczywiście %%%%% ;). Po prostu nie może się nie udać. A efekt wizualny jest rewelacyjny.
SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa:
500 g sera mascarpone
400 ml śmietany 36%
5 łyżek cukru pudru
Kostki
lodu 😉
2 galaretki krystaliczne
Dodatkowo:
500 g wafelków w czekoladzie
małe butelki z alkoholem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej
piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po
jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać
najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki
zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Kostki lodu
Dwie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku, przelać najlepiej do dwóch prostokątnych pojemników, i odstawić do stężenia.
Masa
Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie cały czas
miksując stopniowo dodajemy mascarpone.
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim
krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch układamy pokrojoną w kratkę galaretkę, a na nich układamy małe butelki. Schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz