TORT SŁONECZNIKOWY
października 11, 2018
1
BISZKOPT
,
BISZKOPT RZUCANY-IDEALNY
,
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY
,
Krem budyniowy
,
Masa korówkowa
,
TORT SŁONECZNIKOWY
Przepyszny tort z kremem budyniowym,masą krówkową oraz słonecznikiem
Biszkopt jasny
SKŁADNIKI:
(tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki pestek
słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do
piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać słonecznik i ponownie
wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do
tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z
wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas
można przekroić.
Biszkopt kakaowy
SKŁADNIKI:
(tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
3 łyżki pestek
słonecznika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę.
Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej
ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao
przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką, dodać
słonecznik i ponownie wymieszać . Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw.
suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z
wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas
można przekroić.
Krem
budyniowy
Składniki
1l mleka
6 łyżek
mąki pszennej
2 łyżek
mąki ziemniaczanej
4 żółtka
6 łyżek
cukru
cukier
waniliowy lub inny ulubiony aromat
500 g
masła
Wykonanie
Zagotować
szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema
mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu
i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło
utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na
końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub
alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi
w lodówce, robi się sztywny i puszysty.
Masa Krówkowa
500 ml
mleka 3,2% tłuszczu
130
dag masła
150 dag
cukru
1 łyżka
kakao
aromat
waniliowy
Mleko
zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym
płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa
zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni
i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać
kakao, lub ulubiony aromat.
SPOSÓB
PRZYGPOTOWANIA
Jany
oraz ciemny biszkopt, przekroić na dwa blaty.
Krem
podzielić na pięć w miarę równych części ( do jedne z części również dodałam
pestki słonecznika, według uznania ;)). Blaty biszkoptów na przemian jasny i
ciemny przekładać kremem. Złożony tort posmarować kremem i wierzch tortu polać
masą krówkową udekorować kleksami kremu i posypać słonecznikiem. Gotowy tort
wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
PS. Przed podaniem tort stał przez dłuż czas przy
kuchni dlatego masa krówkowa zrobiła się płyną, radzę podawać tort prosto
wyjęty z lodówki ;)
SMACZNEGO ;)
Wygląda przepysznie, uwielbiam mase krówkową! NOWY ADRES BLOGA (KLIK)
OdpowiedzUsuń