MINI SZARLOTKI
MINI WERSJA KLASYCZNEJ SZARLOTKI, ŚWIETNIE SIĘ PREZENTUJE, A DZIECI OSZALAŁY NA JEJ WIDOK 😉
Składniki
Masa jabłkowa
1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg)
Cukier (według uznania)
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek bułki tartej
Ciasto
40 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
1 łyżka śmietany (kwaśna)
1 jajko
Przygotowanie:
Masa jabłkowa: jabłka
obrać poszatkować (do minie szarlotek bardziej odpowiednie będą jabłka
pokrojone w małą kostkę) delikatnie
podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać..Tak.przygotowane.jabłka.zdjąć.z.ognia.dodać.bułkę.tartą,.cynamon.wymieszać.
Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie przygotować
ciasto: wszystkie składniki zagnieść. Wyrobione ciasto rozwałkować, wyciąć
koła nieco większe niż foremka np. zapomoga
szklanki.
Foremki
(może być również forma do muf fu finek, a także zwykłe filiżanki –te użyłam) smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w
nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie na ciasto kładziemy
masę jabłkową. Na wierzch babeczek układamy kratkę zrobioną z małych
wałeczków z ciasta. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach (aż wierzch babeczek
będzie ładnie zarumieniony).
Posypujemy
cukrem pudrem.
super się prezentują i tak też pewnie smakują :)
OdpowiedzUsuń