TORT SERCE
Z okazji Dnia
Mamy przygotowałam zupełnie inny tort niż dotychczas - tort serce. Świetnie sprawdzi
się również jako tort na Walentynki czy urodziny.
SKŁADNIKI:
( forma kwadratowa o boku 18 cm, tortownica 18 cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
litr śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki
gorącej wody
4 – 5 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do
piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części
wylać do obu form wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone biszkopty pozostawić do wystudzenia, i
dopiero wówczas przekroić na trzy blaty.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i
waniliowym ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując powoli
wlewać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, miksować jeszcze chwile aby śmietana
połączyła się z żelatyną.
Bitą śmietanę
podzielić na dwie części, jedną połową śmietany posmarować blaty oraz wierzch i
boki obu biszkoptów.
Okrągły
biszkopt przekroić na pół, tak aby uzyskać dwie równe części (fotka poniżej jak
złożyć tort w kształcie serca). Kwadratowy biszkopt ułożyć „ukośnie” tak aby
przyłożone po bokach półokręgi utworzyły
kształt serca. Pozostałą częścią śmietany dokładnie posmarować tort, oraz
ozdobić np. rozetkami z bitej śmietany. Wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego
Pieknie wydlada i napewno dobrze smakuje na urodziny mojej curci spruboje zrobic takiego torcika
OdpowiedzUsuńPowodzenia 🍴