TORT SERCE


TORT SERCE


Z okazji  Dnia Mamy przygotowałam zupełnie inny tort niż dotychczas - tort serce.  Świetnie sprawdzi się również jako tort na Walentynki czy urodziny.  


TORT-NA-NA-DZIEŃ-MAMY


SKŁADNIKI:  ( forma kwadratowa o boku 18 cm, tortownica 18 cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Bita śmietana
litr śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej wody
4 – 5 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części wylać do obu form wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone biszkopty pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na trzy blaty.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i waniliowym ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując powoli wlewać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, miksować jeszcze chwile aby śmietana połączyła się z żelatyną.

Jak-upiec tort-serce

Bitą śmietanę podzielić na dwie części, jedną połową śmietany posmarować blaty oraz wierzch i boki obu biszkoptów.
Okrągły biszkopt przekroić na pół, tak aby uzyskać dwie równe części (fotka poniżej jak złożyć tort w kształcie serca). Kwadratowy biszkopt ułożyć „ukośnie” tak aby przyłożone po bokach  półokręgi utworzyły kształt serca. Pozostałą częścią śmietany dokładnie posmarować tort, oraz ozdobić np. rozetkami z bitej śmietany. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego
TORT-NA-WALENTYNKI

TORT-NA-IMIENINY



TORT-NA-URODZINY

TORT-SERCE

TORT SERCE


1 komentarz:

  1. Pieknie wydlada i napewno dobrze smakuje na urodziny mojej curci spruboje zrobic takiego torcika
    Powodzenia 🍴

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Copyright © 2014 RAROSSA , Blogger
rarossa.blogspot.com