KETCHUP DOMOWY POMIDOROWO - PAPRYKOWY
Moim zdaniem ketchup domowej roboty jest nieporównywalnie smaczniejszy, od tych sklepowych, no i przede wszystkim nafaszerowany świeżymi aromatycznymi pomidorami. Co prawda trochę pracy przy nim jest, ale smak rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie.
SKŁADNIKI
1 kg pomidorów
3 średnie papryki
1 duża cebula
4 łyżki octu
100 g cukru
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju
szczypta pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Warzywa umyć, z papryki wyjąć nasiona, pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w kostkę i chwile podsmażyć na oliwie, dodać pomidory oraz paprykę, gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Przecier przetrzeć przez gęste sito, i ponownie zagotować dodając wszystkie przyprawy. Czas gotowania ketchupu zależy od tego jak gęsty ma być, im dłużej będziemy gotować tym ketchup będzie gęstszy. Gotowy ketchup przelać do słoików, i praktycznie po wystudzeniu jest gotowy do spożycia.
Mój zwykle robię z samych pomidorów i doprawiam nieco mocniej, bo moi domownicy wolą pikantną wersję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów kulinarnych :) zupa krem z dyni
Również często robię z samych pomidorów, dla mnie ilości przypraw które użyłam i tak była za mocna :)
UsuńPyszny ketchup, i kolor piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńnie robiłam jeszcze takiego a brzmi pysznie
OdpowiedzUsuń