KREM BUDYNIOWY
Puszysty
krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach,
lub deserach. Idealny do dekorowania tortów.
Składniki
500ml
mleka
3
łyżki mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
żółtka
2-
3 łyżki cukru
cukier
waniliowy lub inny ulubiony aromat
*250
g masła
Wykonanie
Zagotować
szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema
mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu
i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło
utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu
ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku
krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się
sztywny i puszysty.
*masło jak i budyni powinny być w
temperaturze pokojowej wtedy na pewno krem się nie zważy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz