PIEROGI RUSKIE
Pierogi ruskie kryją w sobie
zarumienioną cebulkę, biały ser oaz ziemniaki oczywiście wszystko odpowiednio
przyprawione, czyli to co w polskiej kuchni najlepsze. Natomiast ciasto dzięki
dodaniu oleju bardzo dobrze się wyrabia jest sprężyste a wałkowanie nie sprawia żadnego problemu.
Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie uzupełnia pikantny farsz.
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
około szklanki ciepłej wody
Farsz:
5 dużych ziemniaków
40 dag białego sera
2 duże cebule
sól, pieprz
wykonanie
Farsz:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskie,
jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę,
doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto:
Do
maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody
i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne.
Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części
ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.
Z
rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga
nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz
nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej
wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.
Pierogi
można podawać z tłuszczykiem, skwarkami, lub bez żadnej okrasy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz