F
Print Friendly and PDF

14.11.2013

PIEROGI RUSKIE




Pierogi ruskie kryją w sobie zarumienioną cebulkę, biały ser oaz ziemniaki oczywiście wszystko odpowiednio przyprawione, czyli to co w polskiej kuchni najlepsze. Natomiast ciasto dzięki dodaniu oleju bardzo dobrze się wyrabia jest sprężyste a wałkowanie nie sprawia żadnego problemu. Po ugotowaniu są niemal aksamitne w smaku, co świetnie uzupełnia pikantny farsz. 



Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
około szklanki ciepłej wody

Farsz:
5 dużych ziemniaków
40 dag białego sera
2 duże cebule
sól, pieprz

wykonanie

Farsz: 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskie, jeżeli ser jest twardy również przeciskamy, dodajemy pokrojoną w kostkę usmażoną cebulkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto: 
Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.

Pierogi można podawać z tłuszczykiem, skwarkami, lub bez żadnej okrasy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów