POLEWA
Wypróbowałam
mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały,
według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób
i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKI
Szklanka
cukru
3
łyżki kakao
200
g kostka masła
*2
żółtka
4
łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE
W rondelku
rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały
czas mieszając gotować **na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do
przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
*Żółtka
nie są konieczne ale dzięki nim polewa będzie lśniąca.
**Jeżeli
gotujemy polewę na dużym ogniu mogą powstać grudki, wtedy należy gotową polewę przetrzeć
przez sitko.
Jeżeli polewa
stwardnieje należy ją wstawić w misce do gorącej wody parę razy zamieszać i polewa
ponownie będzie miała idealną konsystencję.
Błyszcząca polewa - lubię taką! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie wypróbuję ten przepis -:)
OdpowiedzUsuń