PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Paszteciki
z ciasta kruchego, które zawsze się udają. Robi się je błyskawicznie i w równie
szybkim tempie znikają z talerza. Smaczne
zarówno na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI:
Ciasto
50 dag mąki
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
25 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2.żółtka
szczypta
soli
Farsz
0,5
kg kiszonej kapusty
10
dag grzybów suszonych
1
cebula
liści
laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Kapustę,
grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.
Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać, sól i masło.
Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę
zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę.
WYKONANIE
Ciasto
podzielić na 2 części każdy kawałek rozwałkować na 0,5 cm. Farsz rozłożyć na cieście,
pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze
wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie
rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe
paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
mmm, z barszczykiem jeszcze w dodatku, pyszności ! :))
OdpowiedzUsuń