BARSZCZ WIGILIJNY
grudnia 20, 2013
0
barszcz
,
Boże Narodzenie
,
buraki
,
Grzyby
,
uszka
,
Wigilia
,
włoszczyzna
,
zakwas buraczany
Po
5 dniach zakwas
buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami.
Składniki
2
litry wody
1 burak
z zakwasu buraczanego
1
pietruszka
2
marchewki
mały
kawałek selera
1 por
3
suszone grzyby
pieprz
sól do smaku
Przygotowanie
1.Wszystkie
warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar do chwili
aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przelewam przez sitko, wywar doprawiam
do smaku.
3. Wywar warzywny zagotowuje, dodaje
buraki z zakwasu oraz grzyby i gotuje około 15-20 minut
4.
Po tym czasie wyjmuję buraki oraz grzyby, i do czystego wywaru wlewam zakwas (według
własnego uznania, smaku, ja daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do
chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz