F
Print Friendly and PDF

16.12.2013

ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY


ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY






Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku  z uszkami jakoś daję rade zjeść  tradycja zobowiązuje.

ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY



1,5 kg buraków
kromka razowego chleba
ząbek czosnku
2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki)
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego

Do szklanego lub kamionkowego naczynia wkładamy obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą tak aby zakrywały buraki, solimy. Na wierzchu kładziemy liście laurowe, ziele angielski kromkę chleba oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce.Po.tym.czasie.zakwas.jest.gotowy.do.przygotowania.aromatycznego  barszczu Wigilijnego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów