CHATKA Z PIERNIKA
Cieszę
się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza
chatka, trochę J jej
brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis
na ciasto znalazłam tu szablon do
wycięcia również z tej samej strony
Składniki
(z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z
szablonu):
- 600 g mąki pszennej
- 250 g margaryny (jeśli domek będzie
zjedzony polecam masło)
- 200 g ciemnego cukru (biały cukier
się nie nadaje)
- 7 łyżek płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
W
garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się
rozpuści. Lekko przestudzić.
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy.
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie przenosić wszystkie elementy na blaszkę. W ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy.
Piec
w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko
zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie
miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego
wystygnięcia.
Sklejanie
domku:
Do
sklejenia chatki:
- 1 białko
- około 1,5 szklanki cukru pudru
Cukier
puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram
wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier
powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał
sklejane elementy.
Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania. Ja nakładam spoinę od środka – żeby na zewnątrz mieć większą swobodę w dekorowaniu. Można też sklejać od zewnątrz – powinno być łatwiej. Cały domek skleja się etapami – najpierw ściany, potem połowę dachu a na koniec jak już lukier się mocno zestali doklejam drugą połówkę dachu. Cały proces zajmuje trochę czasu.
Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania. Ja nakładam spoinę od środka – żeby na zewnątrz mieć większą swobodę w dekorowaniu. Można też sklejać od zewnątrz – powinno być łatwiej. Cały domek skleja się etapami – najpierw ściany, potem połowę dachu a na koniec jak już lukier się mocno zestali doklejam drugą połówkę dachu. Cały proces zajmuje trochę czasu.
Urocza, w dodatku ze światełkiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, oświetliłam żeby lepiej była widoczna:)
Usuń