PIEROGI Z BIAŁYM SEREM
Pierogi z białym serem są
moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą
porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę
śmietaną i posypane cukrem.
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
około szklanki ciepłej
wody
Farsz
500 g zmielonego twarogu
4 łyżek cukru pudru, (według własnego gustu)
cukier waniliowy
2 żółtka
500 g zmielonego twarogu
4 łyżek cukru pudru, (według własnego gustu)
cukier waniliowy
2 żółtka
1-2 łyżki gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE
Farsz
Wszystkie składniki
farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2
łyżki gęstej śmietany
Ciasto:
Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części
ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta
za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz.
Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał
brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu
gdy wypłyną około 3-4 minuty.
takie pierogi zawsze robiła babcia <3
OdpowiedzUsuńMoja również:) miłe wspomnienia
Usuńoch, moja babcia też robi pierogi z serem, są najpyszniejsze na świecie :)
OdpowiedzUsuń