F
Print Friendly and PDF

10.12.2013

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM




Pierogi z białym serem są moim ulubionymi, przy okazji lepienia pierogów z innym farszem, zawsze zrobię małą porcje z białym serem na słodko. Najlepiej smakują prosto z wody polanę śmietaną i posypane cukrem.



SKŁADNIKI

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
około szklanki ciepłej wody

Farsz
500 g zmielonego twarogu
4 łyżek  cukru pudru, (według własnego gustu)
cukier waniliowy
2 żółtka
1-2 łyżki gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE

Farsz
Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany

Ciasto: 
Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować.  Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy farsz. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty.




3 komentarze:

  1. takie pierogi zawsze robiła babcia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja również:) miłe wspomnienia

      Usuń
  2. och, moja babcia też robi pierogi z serem, są najpyszniejsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów