TORCIK PIERNIKOWY
Pierniki
wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje
dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania,
upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony
bitą śmietaną i suszonymi śliwkami.
Składniki (blacha
20x20 cm)
Biszkopt
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka kakao
Ponadto
500
ml śmietany 36%
2
łyżki cukru pudru
fix
do śmietany
30
dag śliwek suszonych
2
kieliszki alkoholu.
Sposób przygotowania:
Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem
dopieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao i miksować do czasu połączenia
się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie
wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze
175-180C
Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać
alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć. Alkohol, który
został po odsączeniu śliwek możemy użyci do ponczowania biszkoptu, do alkoholu należy dodać około pół szklanki
ciepłej przegotowanej wody.
Śmietanę przed ubiciem
schłodzić. Dla utrwalenia śmietany można dodać fix do śmietany bitej, lub
żelatynę, oraz cukier według własnego uznania.
Upieczony biszkopt delikatnie polać ponczem posmarować połową
bitej śmietany, na niej ułożyć śliwki, posmarować pozostałą śmietaną. Dowolnie udekorować.
Ja torcik przed porcjowaniem posypałam kakao, uważam jednak że ciasto lepiej
wyglądało by gdybym kakao użyła dopiero, po porcjowaniu, wtedy krojąc tort kakao nie "brudziłoby" ciasta.
Pomysłowy biszkopcik:)
OdpowiedzUsuńPotrzeba matką wynalazku:)
Usuń