TORCIK PIERNIKOWY





Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami.


Składniki (blacha 20x20 cm)

Biszkopt
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka kakao

Ponadto

500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
fix do śmietany
30 dag śliwek suszonych
2 kieliszki alkoholu.

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia, przyprawą korzenną oraz kakao  i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C

Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić na 15 minut, po tym czasie śliwki odsączyć. Alkohol, który został po odsączeniu śliwek możemy użyci do ponczowania biszkoptu, do alkoholu należy dodać około pół szklanki ciepłej przegotowanej wody.

Śmietanę przed ubiciem schłodzić. Dla utrwalenia śmietany można dodać fix do śmietany bitej, lub żelatynę, oraz cukier według własnego uznania.  

Upieczony biszkopt delikatnie polać ponczem posmarować połową bitej śmietany, na niej ułożyć śliwki, posmarować pozostałą śmietaną. Dowolnie udekorować. 


Ja torcik przed porcjowaniem posypałam kakao, uważam jednak że ciasto lepiej wyglądało by gdybym kakao użyła dopiero, po porcjowaniu, wtedy krojąc tort kakao nie "brudziłoby" ciasta.





2 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com