GRUSZKI W OCCIE
Składniki:
1 kg gruszek
sok z 1 cytryny
Zalewa
Składniki:
1,5 l wody
30 dag cukru
kilka goździków
1 laska cynamonowa
0,5 l octu
Wykonanie
Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę
zanurzyć w wodzie
z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i
cynamonem. Przełożyć
gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”
Następnie wyjąć gruszki z syropu i przełożyć do słoików. Do syropu dodać ocet
i ponowienie zagotować. Zalewą zalać gruszki. Dokładnie zakręcone słoiki gotować
przez ok. 20 min. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
wyszły superowsko:-)
OdpowiedzUsuń