TORT PIERNIKOWY
Świąteczny tort
piernikowy, pachnący świętami,
nasączony nalewką malinową którą można podmienić na sok malinowy. Świetnie
sprawdzi się podczas świąt. Tort ten można również przygotować jak ciasto,
wtedy należy biszkopt upiec w formie 22 x 22 cm.
Składniki
Biszkopt
tortownica 22 cm
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy korzennej
Krem
500 ml śmietanki 36 %
500 g mascarpone
3 śmietan – fix
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka przyprawy korzennej
łyżeczka kakao
Dodatkowo
Nalewka malinowa
Sposób przygotowania
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przyprawę do piernika oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160
-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia,
i dopiero wówczas można przekroić.
Krem
Mascarpone śmietankę, cukier wanilinowy i
cukier puder i ubijać na puszty i sztywny krem, przez ok. 5 minut. Pod koniec
dodać kakao i cynamon oraz śmietan-fixem.
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy,
skropić nalewką i wyłożyć 1/3 masy. Z kolejnymi blatami powtórzyć. Pozostały
krem rozsmarować na bokach i wierzchu tortu na którym wyszprycować rozetki z
kremu, dodatkowo można udekorować malinami.
Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz