PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA
listopada 18, 2013
0
gałka muszkatołowa
,
goździki
,
imbir mielony
,
kardamon
,
kora cynamonu
,
łyżeczka kakao
,
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA
,
ziarenka pieprzu
,
ziele angielski
Wigilia
oraz Święta Bożego Narodzenia są tak niezwykłe że nagle nabieramy ochoty aby
przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:). Poczynając od
pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym
z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której
aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy
natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy
upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia można poczuć różnice
między przyprawą gotową a sporządzoną z przypraw, które najbardziej lubimy.
30 g
kory cynamonu
10 g
goździków
10 g
kardamonu
15 g
imbir mielony
5 g
mielonego kardamonu
10 g
gałki muszkatołowej
7
ziarenek pieprzu
7
ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka kakao
Niektóre
z wymienionych przypraw można nabyć już zmielone co znacznie ułatwia pracę w
komponowaniu przyprawy. Natomiast pozostałe należy zetrzeć na tarce, utrzeć w
moździerzu, lub taka jak ja to zrobiłam zmielić w młynku do kawy. Korę
cynamonu jak i gałkę muszkatołową starłam na tarce, dodałam pozostałe składniki
i całą mieszankę zmieliłam w młynku do
kawy. Następnie gotową przyprawę
przesiałam przez gęste sitko. Przyprawę należy przechowywać w zamkniętym
pojemniku aby aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy
dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy dopiero decyduje czy ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz