ROGALE Z JABLKAMI
Rogale z nadzianiem jabłkowy, mięciutkie puszyste długo zachowują świeżości.
Zdecydowanie za mało użyłam jabłek w przygotowanych
rogalach. W przepisie podaję proporcje tak aby jabłek było wystarczająco dużo.
SKŁADNIKI
Rozczyn:
100 g drożdży
łyżka cukru
2 łyżki mąki
½ szklanki letniego mleka
Ciasto:
1 kg maki
200 g masła (roztopionego)
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy
Szklanka letniego mleka
4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek)
4 duże jabłka pokroić w dobrą kostkę dodać sok z cytryny oraz cukier do
smaku
Sposób przygotowania
Rozczyn
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do
wyrośnięcia.
Ciasto
1.
Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do
chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto na dwie części, i
rozwałkować na kształt koła i podziel na cztery części.
Na każdy trójkąta położyć łyżkę jabłek i zwinąć zwiń rogaliki. Gotowe
rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić aby podrosły. Piec w
180 stopniach ok. 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz