ROGALE Z JABLKAMI

 

rogale-z-jablkami

Rogale z nadzianiem jabłkowy, mięciutkie puszyste długo zachowują świeżości. Zdecydowanie za mało użyłam jabłek w przygotowanych rogalach. W przepisie podaję proporcje tak aby jabłek było wystarczająco dużo.


rogale-drozdzowe-z-jablkami


SKŁADNIKI

Rozczyn:

100 g drożdży

łyżka cukru

2 łyżki mąki

½ szklanki letniego mleka

Ciasto:

1 kg maki

200 g masła (roztopionego)

¾ szklanki cukru

Cukier waniliowy

Szklanka letniego mleka

4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek)

4 duże jabłka pokroić w dobrą kostkę dodać sok z cytryny oraz cukier do smaku

 

Sposób przygotowania

Rozczyn

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

 

Ciasto

1.     Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte  ciasto na dwie części, i rozwałkować na kształt koła i podziel na cztery części.

Na każdy trójkąta położyć łyżkę jabłek i zwinąć zwiń rogaliki. Gotowe rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić aby podrosły. Piec w 180 stopniach ok. 15 min.


rogale


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com