DROŻDŻÓWKA Z POWIDLAMI ŚLIWKOWYMI

 

Ciasto-drożdżowe- z -powidłami- śliwkowymi

Puszysta drożdżówka z powidłami śliwkowymi, ciasto świetnie sprawdzi się również gdy podmienimy powidła masą makową  jako makowiec. Z tego ciasta można również  przygotować bułeczki


Ciasto- drożdżowe

SKŁADNIKI

60 g masła

250 g mąki

2 jajka

0,5 szklanki  cukru

cukier waniliowy

25 g drożdży

0,5 szklanka  ciepłego mleka

250 g powideł śliwkowych

szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozczyn

Drożdże dwie łyżki cukru łyżkę mąki cztery łyżki letniego mleka, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto

Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do mąki i dodać sól, ubite jajka z cukrem i rozczyn. Ciasto zagnieść, wlewając powoli masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiam na około 30 minut aż podrośnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Ciasto Smarujemy powidłami i rolujemy np. tak jak makowiec. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!

rolada- drożdżowa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com