PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY
listopada 03, 2014
8
PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY - STAROPOLSKI
,
Piernik staropolski
,
przyprawa do pierników
Tak
jak w zeszłym roku z początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo
dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia,
aby upiec z niego aromatyczny piernik oraz pierniczki, które nie tylko będą
świetnie smakowały ale również zdobiły choinkę. Powracają do „dojrzewania”
ciasta ostatnio w prasie wyczytałam ze dawniej ciasto na piernik nastawiano w
dniu narodzin dziecka, a pieczone było dopiero w dniu jego ślubu- i właśnie taki piernik, który leżakuje kilkanaście lat można nazwać długo dojrzewający
J
ETAP II
Około 20 grudnia ciasto podzielić na mniejsze części, mi wyszło 8 blatów które piekłam w formie 24 x 24 cm, w temperaturze 170º C przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu ciasto owinąć pergaminem i obciążyć np książką. Po 2-3 dniach blaty piernika posmarować powidłami lub kremem budyniowym, i polać polewą.
Słyszałam już o tym pierniku, ale nie miałam okazji kosztować, musi byc przepyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny i obowiązkowy na Święta:)
Usuńpierwszy raz słyszę o takim pierniczku, baaardzo ciekawe. Chyba spróbuję takie coś przygotować, bo ciekawi mnie jego smak :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, jest bardzo smaczny.
UsuńTak się zastanawiam, soda działa od razu po dodaniu do ciasta, więc w czasie dojrzewania
OdpowiedzUsuńwyparuje - chyba lepiej zastosować amoniak, który uaktywnia się w 60 stopniach,
należy pamiętać, że amoniak musi wyparować podczas pieczenia w całości,
więc zaleca się go do ciast "płaskich" (np. do wysokiego biszkopta bałbym się to użyć,
bo mógłby w całości nie wyparować)
Przepis ten używam od lat, i zawsze ciasto ładnie wyrasta, długo zachowuje świeżości.
Usuńczy taki piernik dojrzeje w dwa tygodnie ?
OdpowiedzUsuńPrzyjęte jest ze ostatnim momentem aby nastawić to ciasto jest 6 grudnia, ale myślę że jeżeli teraz nastawisz, piernik też będzie smaczny. Pamiętać należy aby upiec ciasto przynajmniej 2 dni przed świętami. Po upieczeniu piernik będzie twardy, te dwa dni są po to aby zmiękł wtedy będzie idealny do jedzenia. Pozdrawiam i zycze udanych wypieków:)
Usuń