ODRYWANE BUŁKI Z WISNIAMI

 


Mięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców.




Rozczyn:

100 g drożdży

łyżka cukru

2 łyżki mąki

½ szklanki letniego mleka

Ciasto:

1 kg maki

200 g masła (roztopionego)

¾ szklanki cukru

Cukier waniliowy

Szklanka letniego mleka

4 jajka (plus jedno do posmarowania bułek)

500 g wiśni wydrylowanych i wymieszanych z łyżką cukru oraz łyżką mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Rozczyn

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

 

Ciasto

Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na kawałki około 10 g ja uzyskałam 35 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nakładać na nie po parę wiśni, skleić i uformować kuleczki. Bułeczki odkładać do formy pozostawiając małe odstępy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze 170 C. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com