ODRYWANE BUŁKI Z WISNIAMI
Mięciutkie bułki odrywane z wiśniami lub innymi owocami. Smaczne również bez owoców.
Rozczyn:
100 g drożdży
łyżka cukru
2 łyżki mąki
½ szklanki letniego mleka
Ciasto:
1 kg maki
200 g masła
(roztopionego)
¾ szklanki cukru
Cukier waniliowy
Szklanka letniego mleka
4 jajka (plus jedno do
posmarowania bułek)
500 g wiśni wydrylowanych
i wymieszanych z łyżką cukru oraz łyżką mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Rozczyn
Wszystkie składniki wymieszać
i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
Mąkę cukier, jajka, mleko, rozczyn, wymieszać wyrobić ciasto.
Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać do chwili gdy
ciasto zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce na około 45minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na
kawałki około 10 g ja uzyskałam 35 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć nakładać
na nie po parę wiśni, skleić i uformować kuleczki. Bułeczki odkładać do formy
pozostawiając małe odstępy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego
wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30
minut w temperaturze 170 C. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz