SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie truskawkowym.
Składniki
Biszkopt
(22 cm) lub paczka biszkoptów
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanka mąki pszennej
łyżki mąki ziemniaczanej
500g sera
500g śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru,
Galaretka krystaliczna, rozpuszczona w
1/2szklanki gorącej wody
300g truskawek,
galaretka truskawkowa, przygotowana
według przepisu
Sposób przygotowania
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Śmietanę ubić na sztywno, pozostałe składniki
zmiksować, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć obie masy. Do masy
serowej dodać pokrojone w kostkę 5 truskawek. Tężejącą masę przełożyć na
biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy sernik stężeje na wierzchu ułożyć pozostałe
truskawki i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na minimum dwie
godziny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz