SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

 


Sernik na zimno truskawkowy z galaretką , nie może go zabraknąć w sezonie truskawkowym.



Składniki

Biszkopt (22 cm) lub paczka biszkoptów

2 jajka

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanka mąki pszennej

łyżki mąki ziemniaczanej

 Masa serowa

500g sera

500g śmietany 36%

1/2 szklanki cukru pudru,

Galaretka krystaliczna, rozpuszczona w 1/2szklanki gorącej wody

300g truskawek,

galaretka truskawkowa, przygotowana według przepisu

Sposób przygotowania

 

Biszkopt

 

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

 Masa Serowa

Śmietanę ubić na sztywno, pozostałe składniki zmiksować, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć obie masy. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę 5 truskawek. Tężejącą masę przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Gdy sernik stężeje na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com