ROLADA TRUSKAWKOWA

 

rolada-z-truskawkami

Biszkoptowa kolorowa rolada truskawkowa, pachnąca latem. Łatwa w przygotowaniu na sprawdzonym biszkopcie, z bitą śmietaną.


biszkoptpwa-rolada-truskawkowa

SKŁADNIKI:

Biszkopt

5 jajek

¾ szklanka cukru

1/4 szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Barwnik czerwony, lub łyżka soku z buraka.

Bita śmietana

0,5l śmietany 36%

Galaretka truskawkowa (rozpuszczona w0,5 szklanki gorącej wody)

Truskawki do dekoracji



 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Z ciasta biszkoptowego odłożyć 5-7 łyżek dodać do ciasta barwnik i wymieszać. Zabarwione ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć porzeczne paski na blaszce dopieczenia wyłożonej papierem (blacha z piekarnik). Piec w temperaturze 160 -170C  około 5 minut, na podpieczone kolorowe paski wyłożyć pozostałe ciasto równo rozprowadzić i piec 20 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na  ściereczkę i zrolować ciasto tak aby kolorowe paski były na wierzchu, Pozostawić do wystygnięcia.

Bita śmietana

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać tężejącą galaretkę chwile miksować.  Roladę rozwinąć rozsmarować ¾ bitej śmietany, na niej rozłożyć pokrojone truskawki, zrolować, udekorować pozostawioną bitą śmietaną. Schłodzić w lodówce. 


rolada truskawkowa

truskawkowa-rolada-biszkoptowa





2 komentarze:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com