ROLADA TIRAMISU

Rolada- tiramisu

 

Klasyczne Tiramisu w formie rolady, smak ten sam ale wygląd zupełnie oryginalny. Polecam również Tiramisu miętowe.


tiramisu-biszkoptowa rolada

Ciasto:

4 jaja

szczypta soli

0,5 szklanki cukru

¾  szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

Krem Tiramisu

750 g serka mascarpone, schłodzonego

4 jajka

3 łyżki cukru

Poncz

szklanka zaparzonej, mocnej kawy

75 ml likieru amaretto

 Sposób przygotowania

Ciasto

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne.  Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.

Mąki przesiewamy dodajemy do ciasta, i delikatnie wymieszać. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy poprzeczne pasy.

Pieczemy przez 4 minuty w temp. 170 st C.

Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na upieczony wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 10 - 15 minut w 170 st C.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia.

 Krem

Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową.

Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Roladę nasączyć ponczem i  rozsmarować krem, ponownie zrolować. Roladę przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).

tiramisu-Rolada


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com