ROLADA TIRAMISU
Klasyczne Tiramisu w formie rolady, smak ten sam ale wygląd zupełnie oryginalny. Polecam również Tiramisu miętowe.
Ciasto:
4 jaja
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Krem Tiramisu
750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 jajka
3 łyżki cukru
Poncz
szklanka zaparzonej, mocnej kawy
75 ml likieru amaretto
Ciasto
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
Mąki przesiewamy dodajemy do ciasta, i delikatnie wymieszać. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy poprzeczne pasy.
Pieczemy przez 4 minuty w temp. 170 st C.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i
delikatnie mieszamy. Na upieczony wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 10 -
15 minut w 170 st C.
Upieczone ciasto
wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin
tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do
ostygnięcia.
Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową.
Kawę zaparzyć, dodać amaretto i przestudzić. Roladę nasączyć ponczem i rozsmarować krem, ponownie zrolować. Roladę przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz