F
Print Friendly and PDF

11.09.2013

GRUSZKI W OCCIE



Składniki:
1 kg gruszek
sok z 1 cytryny
                                                                                      

Zalewa
Składniki:
1,5 l wody
30 dag cukru                                 
kilka goździków
1 laska cynamonowa
0,5 l octu


Wykonanie
Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie
z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć
gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste” Następnie wyjąć gruszki z syropu i przełożyć do słoików. Do syropu dodać ocet i ponowienie zagotować. Zalewą zalać gruszki. Dokładnie zakręcone słoiki gotować przez ok. 20 min. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów