Brak tytułu




ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY




Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku  z uszkami jakoś daję rade zjeść  tradycja zobowiązuje.




1,5 kg buraków
kromka razowego chleba
ząbek czosnku
2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki)
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego

Do szklanego lub kamionkowego naczynia wkładamy obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą tak aby zakrywały buraki, solimy. Na wierzchu kładziemy liście laurowe, ziele angielski kromkę chleba oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień w ciepłe.miejsce.Po.tym.czasie.zakwas.jest.gotowy.do.przygotowania.aromatycznego  barszczu Wigilijnego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com