MASA MAKOWA
Mak jest jednym z głównych
składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie
do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę
makową podać makaronem.
Składniki
50 dag maku
20-30 dag cukru
4 białka
5 dag masła
(stopionego)
bakalie
Przygotowanie
Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na
małym ogniu. Po godzinie gotowania mak przekładam na sitko i odsączam
pozostałej wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony
mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z
białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać
do makowca, sernika z makiem, kuty itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz