OPONKI SEROWE
Złociste
oponki i kulki 2w1J. Delikatnie chrupiące a zarazem
puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera.
- 50 dag białego sera
-
0,5 szklanki cukru
-
cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast)
-
3 jajka
-
50 dag mąki
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 litr oleju do smażenia
Jajka
zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie
wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i
dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto Powinno
być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1
cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie
kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze
kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor.
Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem
papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Też je piekłam ostatnio,pycha!.
OdpowiedzUsuńRównież często je piekę, smak dzieciństwa ;). Cieplutko Pozdrawiam
UsuńPrzepięknie wyglądają, nie ma to jak proste, domowe wypieki, super:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Uwielbiam oponki, najbardziej te które robi moja mama
OdpowiedzUsuńOponki takie jak lubię grubiutkie i puszyste. :)
OdpowiedzUsuń