F
Print Friendly and PDF

22.01.2014

OPONKI SEROWE


OPONKI SEROWE



Złociste oponki i kulki 2w1J. Delikatnie chrupiące a zarazem puszyste w środku rozpływające się w ustach ciastka o delikatnym smaku sera.


OPONKI SEROWE



- 50 dag białego sera
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast)
- 3 jajka 
- 50 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 litr oleju do smażenia

OPONKI SEROWE




Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać. Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto  Powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm.  Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku  wycinamy mniejsze kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.


OPONKI SEROWE

OPONKI SEROWE
Karnawałowe smażenie

6 komentarzy:

  1. Też je piekłam ostatnio,pycha!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również często je piekę, smak dzieciństwa ;). Cieplutko Pozdrawiam

      Usuń
  2. mmm... tak nagle zrobiłam się potwornie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają, nie ma to jak proste, domowe wypieki, super:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam oponki, najbardziej te które robi moja mama

    OdpowiedzUsuń
  5. Oponki takie jak lubię grubiutkie i puszyste. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów