PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II
grudnia 18, 2013
1
Boże Narodzenie
,
orzechy
,
pierniczki
,
Piernik staropolski
,
polewa czekoladowa
,
przyprawa do pierników
,
Wigilia
Po
ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na piernik
staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,
po krótkiej chwili wyrabiania jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego pierniczki. Po wyrobieniu ciasto
podzielić na 3 części rozwałkować i piec w nagrzanym piekarniku około
15-20 minut w temperaturze 180 C.
Po
upieczeniu każdy blat piernika posmarować powidłami a następnie obciążyłam
piernik dość grubą książką i tak ponownie pozostawić na 2 dni.
Po upływie dwóch dni polać polewą czekoladową. Piernik jest miękki
puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę
sięgnąć po następny
1. słoik
powideł śliwkowych
2. galaretka
brzoskwiniowa
Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać
odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami.
Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby odpoczywał 2 dni. Po tym czasie można już ciasto
dowolnie udekorować i się nim delektować.
ETAPY I, II
Pyszne.. moja babcia i mama taki robiły tyle że więcej warstw. Przekładane oprócz powideł śliwkowych masą kajmakowo - maślaną to dopiero było niebo w gębie.
OdpowiedzUsuń