PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II


  


Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na  piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania  jest jak plastelina dzięki czemu łatwo wykrawa się z niego  pierniczkiPo wyrobieniu ciasto podzielić na 3 części rozwałkować i piec w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 C.
 Po upieczeniu każdy blat piernika posmarować powidłami a następnie obciążyłam piernik dość grubą książką i tak ponownie pozostawić na 2 dni. 


piernik-staropolski




Po upływie dwóch dni polać polewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny


1. słoik powideł śliwkowych
2. galaretka brzoskwiniowa

Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić aby  odpoczywał 2 dni. Po tym czasie można już ciasto dowolnie udekorować i się nim delektować.

ETAPY I, II


piernik-dlugodojrzewajacy




1 komentarz:

  1. Anonimowy5/12/14 16:21

    Pyszne.. moja babcia i mama taki robiły tyle że więcej warstw. Przekładane oprócz powideł śliwkowych masą kajmakowo - maślaną to dopiero było niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com