F
Print Friendly and PDF

29.08.2016

KETCHUP DOMOWY POMIDOROWO - PAPRYKOWY


KETCHUP DOMOWY

Moim zdaniem ketchup domowej roboty jest nieporównywalnie smaczniejszy, od tych sklepowych, no i przede wszystkim nafaszerowany świeżymi aromatycznymi  pomidorami. Co prawda trochę pracy przy nim jest, ale smak rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie.  

KETCHUP DOMOWY POMIDOROWO - PAPRYKOWY


SKŁADNIKI

1 kg pomidorów
3 średnie papryki
1 duża cebula
4 łyżki octu
100 g cukru
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju
szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Warzywa umyć, z papryki wyjąć nasiona, pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w kostkę i chwile podsmażyć na oliwie, dodać pomidory oraz paprykę, gotować do chwili gdy warzywa będą miękkie. Przecier przetrzeć przez gęste sito, i ponownie zagotować dodając wszystkie przyprawy. Czas gotowania ketchupu zależy od tego jak  gęsty ma być, im dłużej będziemy gotować tym ketchup będzie gęstszy. Gotowy ketchup przelać do słoików, i praktycznie po wystudzeniu jest gotowy do spożycia.

KETCHUP DOMOWY


KETCHUP DOMOWY POMIDOROWO - PAPRYKOWY

5 komentarzy:

  1. Mój zwykle robię z samych pomidorów i doprawiam nieco mocniej, bo moi domownicy wolą pikantną wersję :)
    Zapraszam do moich przepisów kulinarnych :) zupa krem z dyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również często robię z samych pomidorów, dla mnie ilości przypraw które użyłam i tak była za mocna :)

      Usuń
  2. Pyszny ketchup, i kolor piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie robiłam jeszcze takiego a brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów