WIŚNIOWA CHMURKA
czerwca 28, 2018
2
beza
,
BISZKOPT IDEALNY
,
bita śmietan
,
ciasto
,
GALARETKA
,
malinowa chmurka
,
WIŚNIOWA CHMURKA
,
zemsta teściowej
Wiśniowa chmurka zwana również zemstą teściowej to świetne
ciacho, zarówno pod względem wizualnym jak i smakowym – puszysty biszkopt,
galaretka z wiśniami, bita śmietana oraz beza. Połączenie tych składników daje
piękny efekt biało czerwonego ciasta.
Składniki
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli
Galaretka z wiśniami
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe
Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Szczypta soli
Galaretka z wiśniami
500 g wydrylowanych wiśni
2 galaretki wiśniowe
Bita śmietana
500 ml śmietany 36%
2 łyżeczki żelatyny
4łyżki
wody
cukier waniliowy
cukier waniliowy
Beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do
sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając.
Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do
piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym
tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do
tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z
wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas
można przekroić.
Galaretka z wiśniami
Galaretki
rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich wiśnie.
Tężejące wylewamy na biszkopt
Bita śmietana
Śmietanę
z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do
ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową.
Beza
Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec
ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut.
Wystudzoną beze przełożyć na ciasto. Przed
podaniem schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Smacznego ;)
Przepysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńsuper ciasto
OdpowiedzUsuń