SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE POMIDOROWEJ
Przepyszna sałatka w zalewie pomidorowej,
zamknięta w słoiku która, w zimie przypomni swym smakiem oraz aromatem letnie dni.
SKŁADNIKI
1 kg małych ogórków
700 g cebuli
200 g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka octu
1/4
szklanki oleju
2 liście laurowe
2 ziela angielskiego
łyżki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyte i starte na
szatkownicy ogórki odstawiamy na dwie godziny, następnie odcedzamy.
Do garnka wlewamy
ocet, olej dodajemy koncentrat wsypujemy cukier, sól oraz przyprawy, dokładnie
mieszamy i gotujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy cebule pokrojoną w
plastry, gotujemy około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie do gotujące
się zalewy wraz z cebulą dodajemy, ogórki, często mieszając gotujemy 10
minut. Gorącą sałatkę przekładamy do
słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w nagrzanym do 125C piekarniku około 20
minut. (słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się dotykać)
Odstawiamy do przestygnięcia, można zajadać
tuż po przestygnięciu według mnie
smakują najlepiej po około dwóch
tygodniach gdy wszystkie sadniki się „przegryzą”
Smacznego :)
Bardzo takie lubię ☺
OdpowiedzUsuń