F
Print Friendly and PDF

17.07.2016

NALEWKA MIĘTOWA


NALEWKA MIĘTOWA

Dzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem).
Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu..  Przepis znalazłam na tej stronie

NALEWKA MIĘTOWA


Składniki:

Pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
0,5 litra spirytusu
0,75 litra wody
0,30 kg cukru.

Wykonanie:

Czyste liście mięty mieścić w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i ustawić na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie przefiltrować, zmieszać z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przefiltrować.

NALEWKA MIĘTOWA


NALEWKA MIĘTOWA

14 komentarzy:

  1. Robiłam kilka razy taką nalewkę, ale nigdy nie udało mi się uzyskać takiego koloru. Jakiej mięty należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem jaka to mięta, rośnie u mnie w ogródku. Aby uzyskać intensywny kolor należy użyć dobrej jakości spirytusu

      Usuń
  2. Genialny kolor udało Ci się uzyskać! Nalewkę miętowa najlepiej robić z młodych liści (mięta pieprzowa, cytrynowa), starsze nieco słabiej „farbują”, oczywiście konieczny dobry spirytus. No i lepiej nie dodawać cytryny, bo wtedy nalewka blednie i staje się oliwkowozielona. Zamiast tego można zrobić fajny drink z gotową nalewką – wlewamy kieliszek nalewki, dodajemy trochę cukru, kilka kostek lodu i sok z cytryny. Świetnie smakuje, a kolor zachowany : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za informacje :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Rewelacyjny kolor, aż kusi żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, prosze się częstować :)

      Usuń
  4. A na wódce żeby zrobić to bez wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz robiłam i nie wiem czy na wódce, będzie dobra nalewka.Natomiast jeżeli chodzi o kolor to mocno zielony otrzymamy przy użyciu spirytusu.

      Usuń
    2. Jeżeli zrobi się na wódce zrobi się po prostu likier o smaku miętowym. Prawie bez koloru i o smaku kropli żołądkowych. O ile w nalewkach owocowych można użyć wódki, to w przypadku ziół należy użyć spirytusu, aby maceracja odniosła właściwy skutek. Dlatego do macerowanego produktu na sam koniec dodaje się wody lub wody z cukrem.

      Usuń
  5. Ale ma kolor! :) Musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam ta nalewka.jest pyszna tyle tylko że metna. Co zrobić żeby była przejrzysta.Poradz coś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przefiltruj nalewkę przez gazę.

      Usuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów