NALEWKA MIĘTOWA
![]() |
Dzisiaj nie typowy przepis, bo głównymi składnikami są mięta i alkohol. Nalewka ma piękny, zielony kolor, orzeźwiający miętowy smak i zapach. Wspaniale gasi pragnienie w upalne, letnie dni (pije się ją rozcieńczoną z wodą mineralną z lodem).
Moc nalewki jak również jej słodycz regulować należy wg własnego uznania. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu.. Przepis znalazłam na tej stronie
Składniki:
Pęczek świeżych liści mięty pieprzowej
Wykonanie:
Czyste liście mięty mieścić w szklanym naczyniu, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i ustawić na 8 - 10 dni w ciemnym miejscu. Następnie przefiltrować, zmieszać z syropem z wody i cukru, jeszcze raz przefiltrować.
jaki świetny ma kolor!
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńDziś zrobiłam ja🙂🥂
UsuńRobiłam kilka razy taką nalewkę, ale nigdy nie udało mi się uzyskać takiego koloru. Jakiej mięty należy użyć?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem jaka to mięta, rośnie u mnie w ogródku. Aby uzyskać intensywny kolor należy użyć dobrej jakości spirytusu
UsuńNależy włożyć miętę do ciemnego naczynia (np.słoja owiniętego grubo papierem), a potem nalewka przechowywać w ciemnych butelkach, w szafce. Nie na słońcu !!! Pozdrawiam
UsuńGenialny kolor udało Ci się uzyskać! Nalewkę miętowa najlepiej robić z młodych liści (mięta pieprzowa, cytrynowa), starsze nieco słabiej „farbują”, oczywiście konieczny dobry spirytus. No i lepiej nie dodawać cytryny, bo wtedy nalewka blednie i staje się oliwkowozielona. Zamiast tego można zrobić fajny drink z gotową nalewką – wlewamy kieliszek nalewki, dodajemy trochę cukru, kilka kostek lodu i sok z cytryny. Świetnie smakuje, a kolor zachowany : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje za informacje :) Pozdrawiam
UsuńRewelacyjny kolor, aż kusi żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, prosze się częstować :)
UsuńA na wódce żeby zrobić to bez wody?
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam i nie wiem czy na wódce, będzie dobra nalewka.Natomiast jeżeli chodzi o kolor to mocno zielony otrzymamy przy użyciu spirytusu.
UsuńJeżeli zrobi się na wódce zrobi się po prostu likier o smaku miętowym. Prawie bez koloru i o smaku kropli żołądkowych. O ile w nalewkach owocowych można użyć wódki, to w przypadku ziół należy użyć spirytusu, aby maceracja odniosła właściwy skutek. Dlatego do macerowanego produktu na sam koniec dodaje się wody lub wody z cukrem.
UsuńAle ma kolor! :) Musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńRobilam ta nalewka.jest pyszna tyle tylko że metna. Co zrobić żeby była przejrzysta.Poradz coś.
OdpowiedzUsuńPrzefiltruj nalewkę przez gazę.
Usuńzamiast cukru użyłem słoik syropu z agawy, zdecydowanie lepsze. Goście żartują że z braku alkoholu Ludwika pijemy :)
OdpowiedzUsuńW ubiegłym roku robiłam smak dobry A kolor jeszcze lepszy.w tym roku znów zrobię.
OdpowiedzUsuńRobiłam w tamtym roku wyszła świetna w tym roku znów zrobię większą porcję
OdpowiedzUsuńrobiłem kilka razy nalewkę na 70 procentowym spirytusie ale zawsze wychodziła mi zgniłozielona podpowiedzcie dlaczego
OdpowiedzUsuńNajlepiej użyć sześć gałązek na 0,5 l i trzymać 2 dni owinięte w ciemnym miejscu.Jak będzie za dużo liści lub będzie długo stało to sciemnieje.Mi się w tym roku udało.
OdpowiedzUsuńNalewka miętowa jest super na ból brzucha. Czuję jej działanie już po 20 minutach.
OdpowiedzUsuńKolejny rok i kolejne nalewki, przepis super, aby uzyskać taki kolor to jak moi poprzednicy, musi być prawdziwy spirytus, nie wódka. Ile bym nie zrobiła to znika w oka mgnieniu i każdy się nią zachwyca. Ja robię drinki z tej nalewki, dużo kostek lodu i nalewka, no i do tego słońce i relaks z drineczkiem na tarasie:)
OdpowiedzUsuń