NALEWKA Z PŁATKÓW RÓŻY
Kolejna po miętowej, nalewka
z domowego ogródka. Słodka aromatyczna nalewka, w pięknym kolorze czerwieni z
płatków róży.
Płatki najlepiej zbierać w słoneczny dzień. Płatki
róży rozłożyć np. na ręczniku papierowym aby dokładnie się wysuszyły.
Litrowy słoik płatków róży
cukier
wódka lub spirytus
Na spód dużego słoja wysypać 2-3 łyżki cukru położyć garści płatków, ponownie cukier, płatki, i taka do wykończenia składników na końcu ugnieć , zalać je wódką lub spirytusem, tak aby płatki były przykryte alkoholem. Słój zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 5- 6 tygodni, po tym czasie przecedzić przez gazę i zlać do butelek.
cukier
wódka lub spirytus
Na spód dużego słoja wysypać 2-3 łyżki cukru położyć garści płatków, ponownie cukier, płatki, i taka do wykończenia składników na końcu ugnieć , zalać je wódką lub spirytusem, tak aby płatki były przykryte alkoholem. Słój zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 5- 6 tygodni, po tym czasie przecedzić przez gazę i zlać do butelek.
Z jakiej róży powinny być tę płatki? Czy nie najlepsze będą z dzikiej?
OdpowiedzUsuń