BAGIETKI
Bagietki piekłam pierwszy raz wcześniej były już bułki pszenne , nieskromnie powiem że Bagietki wyszło przepyszne, w środku miękkie z wierzchu chrupiące. Przygotowałam je z myślą o
pikniku na którym świetnie się sprawdziły-wszystkim smakowały. Bagietki przygotowałam
według przepisu z książki „Pieczywo siostry Marii” Bagietki
w oryginale są z nadzieniem czosnkowym, pominęłam ten dodatek (przepis podaje z nadzieniem)
Składniki
:
ciasto
3 i 1/2 mąki pszennej
50 ml cieplej wody
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
10 g suszonych drożdży
Nadzienie
3 i 1/2 mąki pszennej
50 ml cieplej wody
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
10 g suszonych drożdży
Nadzienie
1/3 kostki masła
5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek )
5-6 ząbków czosnku ,ewentualnie łyżka posiekanych dowolnych ziół ( natka pietruszki ,kolendra ,szczypiorek )
Wykonanie :
Cieple mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w
nim drożdże (można dosypać do mąki bez rozpuszczania w mleku ) Do miski wsypać
mąkę ,dodać soli ,wlać mleko z drożdżami i wodę , wymiesza .Ciasto zagniatać,
aż stanie się gładkie i elastyczne i przestanie sie Kielc do rąk (10-15 min )
Miskę z ciastem przykryć i odstawi w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość )
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i jeszcze
raz zagnieść. Podzielić na cztery równe części i z każdej utoczyć wałek długości
i grubości bagietkiMiskę z ciastem przykryć i odstawi w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia(powinno podwoić swoją objętość )
Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia
W tym czasie przygotować nadzienie : miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi ziołami
W bagietkach porobić nacięcia i w każdą włożyć po łyżeczce nadzienia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 C ,aż bagietki się zrumienią ( około 15 minut )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz