TORT RÓŻANY OMBRE

TORT RÓŻANY OMBRE


Tort pięknie pachnący, przepełniony aromatem róży, zarówno świetnie wygląda jak i smakuje. Niestety nie udało mi się na zdjęciach uchwycić ombre, który niezaprzeczalnie dodaje uroku tortu. 


TORT RÓŻANY OMBRE



SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem do przełożenia blatów:
250 g śmietany 36%
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
100 g konfitury różanej

Do nasączenia biszkoptu:

kieliszek nalewki różanej
100 ml wody przegotowanej
wyciśnięty sok z połowy cytryny

Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy

TORT RÓŻANY

SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Krem:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę.
Poncz:
Składniki ponczu połączyć i wymieszać.
Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy połową konfitury różanej i wykładamy 1/3 kremu z białą czekoladą. Kładziemy kolejny blat i powtarzamy czynności.
Ostatni blat tylko nasączamy ponczem oraz smarujemy pozostałym kremem. Tort wstawić do lodówki.
Krem do dekoracji:

Miękkie masło oraz cukier puder ucieramy przez kilka minut.
Odkładamy 1/3 kremu do osobnej miseczki.
Następnie dodajemy do kremu niewielką ilość barwnika i krótko miksujemy. Odkładamy drugą część do miseczki.
Do pozostałej części kremu ponownie dodajemy barwnik, krótko mieszamy.
Dzięki temu uzyskaliśmy trzy kremy w podobnych odcieniach.
Dekorowanie tortu zaczynamy od dołu nakładając najciemniejszy odcień kremu kolejne jaśniejsze.
Wierz tortu pozostawiłam jasny, dookoła rękawem cukierniczym wyszprycowałam kleksy z pozostałego kremu dekorując jedynie różą. Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO


RÓŻANY TORT


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com