TORT RÓŻANY OMBRE
czerwca 15, 2018
0
BISZKOPT IDEALNY
,
bita śmietan
,
Konfitura z róży
,
Krem budyniowy
,
NALEWKA Z PŁATKÓW RÓŻY
,
Tort różany
,
TORT RÓŻANY OMBRE
Tort pięknie pachnący, przepełniony aromatem róży, zarówno świetnie wygląda jak i smakuje. Niestety nie udało mi się na zdjęciach uchwycić ombre, który niezaprzeczalnie dodaje uroku tortu.
SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem do
przełożenia blatów:
250 g śmietany 36%
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
100 g konfitury różanej
Do nasączenia biszkoptu:
kieliszek nalewki różanej
100 ml wody przegotowanej
wyciśnięty sok z połowy cytryny
Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy
250 g śmietany 36%
250 g mascarpone
100 g białej czekolady
100 g konfitury różanej
Do nasączenia biszkoptu:
kieliszek nalewki różanej
100 ml wody przegotowanej
wyciśnięty sok z połowy cytryny
Krem do dekoracji:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
różowy / czerwony barwnik spożywczy
SPSOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z
nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto
wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie
smarować żadnym tłuszczem.
Piec
w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio
po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę,
pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Krem:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą.
Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę.
Poncz:
Składniki ponczu połączyć i wymieszać.
Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy połową
konfitury różanej i wykładamy 1/3 kremu z białą czekoladą. Kładziemy kolejny
blat i powtarzamy czynności.
Ostatni blat tylko nasączamy ponczem oraz smarujemy
pozostałym kremem. Tort wstawić do lodówki.
Krem do
dekoracji:
Miękkie masło oraz cukier puder ucieramy przez kilka
minut.
Odkładamy 1/3 kremu do osobnej miseczki.
Następnie dodajemy do kremu niewielką ilość barwnika i
krótko miksujemy. Odkładamy drugą część do miseczki.
Do pozostałej części kremu ponownie dodajemy barwnik,
krótko mieszamy.
Dzięki temu uzyskaliśmy trzy kremy w podobnych
odcieniach.
Dekorowanie tortu zaczynamy od dołu nakładając najciemniejszy
odcień kremu kolejne jaśniejsze.
Wierz tortu pozostawiłam jasny, dookoła rękawem cukierniczym wyszprycowałam kleksy z pozostałego kremu dekorując jedynie różą. Gotowy
tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz