F
Print Friendly and PDF

31.07.2013

KONFITURA Z RÓŻY





Po poniedziałkowych wichurach, z róży opadły wszystkie płatki, więc nic innego mi nie pozostało jaki je pozbierać i zrobić konfiturę, a że róża jest obłędnie pachnąca, konfitura wyszła niezwykle aromatyczna. Róża ma już ponad 30 lat sadziła ją jeszcze moja babcia. Babci już nie ma a róża przetrwała, jest bardzo żywotna i cieszy oko od połowy czerwca do listopada. Konfiturę z róży w moim domu robi się od pokoleń, więc jak najbardziej polecam. Idealna do ciast, pączków, deserów jaki do podjadania jako samodzielny deser.




20 dag płatków róży
50 dag cukru
Sok z  jednej cytryny
2 szklanki wody
Płatki oczyści z wszelkich zanieczyszczeń, pyłków. Oczyszczone płatki polać sokiem z cytryny, (z sokiem należy uważać niektóre róże same w sobie mają kwaskowy smak) Następnie płatki z sokiem ugniatać lub ucierać np. w makutrze do momentu aż puści sok w tedy znacznie zmniejszy swoją objętości, pozostawić w chłodnym miejscu  na 24 h. Po tym czasie zagotowujemy wodę dosypujemy cukier i gotujemy syrop. Do syropu dodajemy nasze płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. I już możemy się delektować naszą różą





1 komentarz:

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów