F
Print Friendly and PDF

25.11.2013

BUŁKI PSZENNE





Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec.



Ciasto
0,5 kg mąki pszennej 
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki masła 
5 dag drożdży
1 żółtko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Przygotowanie
1. Delikatnie podgrzać mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia.
2. Z 1/3 szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży oraz łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Do mąki dodać sól i dokładnie wymieszać, następnie dodać żółtko, zaczyn oraz stopione przestudzone masło i wyrabiając stopniowo dodawać pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.
3.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 45-60 minut. 
4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut.
5.Bułki przed  pieczeniem posmarować mlekiem. Piec  w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185 C. 15-20 minut aż się zarumienią.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów