F
Print Friendly and PDF

29.05.2015

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI


CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI


To co najprostsze zawsze jest najlepsze! Po wyszukane przepisy sięgamy  gdy jest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się  proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników.  Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite!



CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm)
25  sztuk truskawek
10 dag stopionego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki śmietany 18%
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

PRZYGOTOWANIE
Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C na funkcji góra-dół  przez około 50-55 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI


CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI


6 komentarzy:

  1. W tym roku jeszcze nie kupowałam truskawek. Jutro idę po całą kobiałkę. Takie ciasto zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam podobne ciasto. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów