TORT SERCE BEZ FORMY

TORT SERCE BEZ FORMY


Tort-serce

Tort w kształcie serca bez potrzeby kupowania odpowiedniej formy. Wystarczy przygotować  zwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. 

tort-serce-bez-formy



SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.


Składniki 

500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła

Wykonanie

Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.

Lub ten krem:

25 dag masła roślinnego
3 jajka
5 łyżek cukru
Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik)

W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby 
odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy np. kawą, wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również nasączamy następnie kolejna część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia minimum na dwie godziny.
Schłodzony tort kroimy w  ten  sposób 



następni dekorujemy pozostałym kremem.


tort-serce-na-walentynki




GÓRA LODOWA

GÓRA LODOWA


ciasto-gora-lodowa

Intrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w proszku. Całości tworzy bardzo pyszne i ładnie wyglądające ciasto.




ciasto-gora-lodowa


Składniki

Biszkopt kakaowy: forma 24 x 30 cm

5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

Poncz:
szklanka wrzątku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Krem budyniowy

500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3 łyżki cukru
cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g masła


Polewa z mleka w proszku:

250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
150 g okrągłych biszkoptów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Biszkopt

Żółtka 
oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół. 


Krem budyniowy:

Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń

Masa z mleka w proszku:
Masło z wodą i cukrem zagotować pozostawić  do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone  na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej.  Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.

gora-lodowa-ciasto


SERNIK

SERNIK


SERNIK

Sernik w starym stylu takim babcinym, ciężki na kruchym spodzie, wilgotny z sera prosto od krówki 🐄☺️😍🥮


sernik-krakowski


SKŁADNIKI

Ciasto:

40 dag mąki

20 dag masła
szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka

Sernik:

1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
2 jajka
bakalie

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.

Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.

Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować
.

sernik-z-kratka



sernik-tradycyjny


CIASTO BIAŁE SWIĘTA

CIASTO BIAŁE SWIĘTA


ciasto-biale-swieta

Na przekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas.




biale-swieta-ciasto



SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm)

Biszkopt

5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
paczka biszkoptów okrągłych

Bita śmietana

litr śmietanki 36%
fix do śmietany
cukier waniliowy
łyżka kakao


Dodatkowo:

słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub malinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po przestudzeniu  przekroić biszkopt na dwa równe blaty.

Bita śmietana


Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem waniliowym, z ubitej śmietany odłożyć około 1/4 śmietany dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać posłuży do dekoracji.

Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem wyłożyć połowę pozostałej śmietany, na niej ułożyć okrągłe biszkopty posypać kakao, biszkopty posmarować 3-4 łyżkami ubitej śmietany i oprószyć kakao przykryć drugim blatem biszkoptu posmarować go pozostałą śmietaną wyrównać. Na wierchu szpryca wycisnąć kleksy bitej śmietany z kakao całość oprószyć cukrem pudrem.


ciasto-biale-swieta


PIERNIK Z PIWEM

PIERNIK Z PIWEM


Piernik-z-piwem


Piernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia. 


Składniki:

0,5  kg mąki
3  jajka
200 g cukru
200 g miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
¾ szklanki  piwa
80 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słoiczek powideł

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. przyprawę, miód i piwo. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Wystudzony piernik przekroić na dwa blaty posmarować powidłami, przykryć drugim blatem polać polewą odstawić do lodówki aby polew stężała. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

piwny-piernik

PIERNIK NA BEZACH

PIERNIK NA BEZACH


piernik na bezach


Przepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta. 



Piernik-na-bezach


PRZEPIS




Tort-piernikowy


PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


paszteciki-z-kapusta-i-grzybami



Przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką, świetnie smakują z barszczem wigilijnym

paszteciki-z-grzybami-i-kapusta


SKŁADNIKI

Ciasto:
- 600 g. mąki
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jaja
- 40 g. drożdży
- szczypta soli

Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag grzybów suszonych
1 cebula
liści laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozczyn;
Do drożdży dodać cukier dokładnie wymieszać i odstawić aby wyrósł.

Ciasto:
Mąkę, jaja, olej wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
Farsz:
Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie  gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.  Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.   
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta którego wyciąć paski na każdy nałożyć farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min.
Smacznego.

barszcz-wigilijny-paszteciki


RYBA PANIEROWANA

RYBA PANIEROWANA


ryba-panierowana




Ryba panierowana to absolutny klasyk podczas kolacji Wigilijnej. Przygotowana według tego przepisu jest mięciutka w środku z chrupiącą złota panierką


panierowana-ryba



Składniki


2-3 filety
3 łyżki mąki pszennej 
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Opłukane i osuszone filety pokroić na kawałki.
Następnie każdy kawałek ryby oprószyć solą oraz pieprzem.
Przyprawioną rybę obtoczyć w mące bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. każdy kawałek fileta. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony.
Tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z ziemniakami z olejem lnianym
Smacznego.


ryba-na-wigilie

ZIEMNIAKI WIGILIJNE Z OLEJEM LNIANYM

ZIEMNIAKI WIGILIJNE Z OLEJEM LNIANYM


ZIEMNIAKI WIGILIJNE





Zachęcam do skorzystania z przepisu na ziemniaki z olejem lnianym, które są jedną z głównych potraw podczas kolacji Wigilijnej w moim domu. Tradycyjnie podawane z smażonym karpiem lub inną rybą.


Ziemniaki z olejem lnianym



SKŁADNIKI

Ziemniaki
Olej lniany
Sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć posolone  gotować w tradycyjny sposób. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Można podawać tłuczone wtedy do garnka z ziemniakami dodajemy olej tyle aby ich kolor zrobił się wyrazicie złoty, lub można podać ziemniaki w całości wtedy każdy indywidualnie polewa ziemniaki olejem.
Smacznego. 


Ziemniaki-wigilijne

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com