PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
grudnia 17, 2018
1
barszcz czerwony
,
Boże Narodzenie
,
kolacja wigilijna
,
paszteciki
,
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
,
Wigilia
,
zakwas buraczany
Przepyszne paszteciki z kapustą i grzybami, mięciutkie w środku z chrupiącą skórką, świetnie smakują z barszczem wigilijnym.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 600 g. mąki
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jaja
- 40 g. drożdży
- szczypta soli
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
- 600 g. mąki
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jaja
- 40 g. drożdży
- szczypta soli
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag
grzybów suszonych
1 cebula
liści
laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego, sól pieprz do smaku
2 łyżki
bułki tartej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozczyn;
Do drożdży dodać cukier dokładnie wymieszać i odstawić aby wyrósł.
Do drożdży dodać cukier dokładnie wymieszać i odstawić aby wyrósł.
Ciasto:
Mąkę, jaja, olej wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
Farsz:
Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Kapustę, grzyby, liści laurowy i ziele angielskie gotować aż będą miękkie, odstawić do przestygnięcia. Następnie zmielić razem z cebulą i doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić
na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta którego wyciąć paski na
każdy nałożyć farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać
na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować
roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni
na 20-25 min.
Smacznego.
Idealny przepis na zbliżające się święta :) Dzięki, chętnie z niego skorzystam
OdpowiedzUsuń