GÓRA LODOWA
stycznia 29, 2019
0
BISZKOPT
,
biszkopt kakaowy
,
BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY
,
ciasto
,
ciasto góra lodowa Krem budyniowy
,
ciasto-gora-lodowa
,
góra lodowa
,
mleko w proszku
,
polewa z mleka w proszku
,
Tort
Intrygująca nazwa ciasta zachęca
do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu
kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w proszku.
Całości tworzy bardzo pyszne i ładnie wyglądające ciasto.
Składniki
Biszkopt kakaowy: forma 24 x 30 cm
5 jajek
¾ szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Poncz:
szklanka wrzątku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Krem budyniowy
500ml
mleka
3 łyżki
mąki pszennej
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2- 3
łyżki cukru
cukier
waniliowy lub inny ulubiony aromat
250 g
masła
Polewa z mleka w proszku:
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
150 g okrągłych biszkoptów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy,
ściągamy papier i kroimy na pół.
Krem budyniowy:
Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać
żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać
powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby nie powstały grudy,
chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się
kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać
przestygnięty budyń
Masa z mleka w proszku:
Masło z wodą i cukrem zagotować pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy
mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części
dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość
płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę
masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą
masę budyniową. Przekrojone na pół
biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy
łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz