SERNIK
stycznia 22, 2019
2
biały ser
,
ciasto
,
ciasto kruche
,
ciasto na święta
,
sernik
,
SERNIK KRAKOWSKI
,
sernik na kruchym spodzie
,
sernik tradycyjny
,
sernik z kratką
,
Święta
,
twaróg
Sernik w starym stylu takim babcinym,
ciężki na kruchym spodzie, wilgotny z sera prosto od krówki 🐄☺️😍🥮
SKŁADNIKI
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Sernik:
1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
2 jajka
bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.
40 dag mąki
20 dag masła
szklanka cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Sernik:
1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego)
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
2 jajka
bakalie
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy.
Sernik:
Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do sera dodać masę jajeczną, budyń i bakalie wymieszać, na końcu dodać sztywną pianę z białek i wszystkie składniki delikatnie w połączyć.
Na ciasto wylać masę serową na wierzchu ułożyć kratkę z pasków ciast.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180 C. gotowy sernik polukrować.
domowy sernik najlepszy :)
OdpowiedzUsuńKlasyka najsmaczniejsza! :)
OdpowiedzUsuń