CIASTO BIAŁE SWIĘTA


ciasto-biale-swieta

Na przekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas.




biale-swieta-ciasto



SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm)

Biszkopt

5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
paczka biszkoptów okrągłych

Bita śmietana

litr śmietanki 36%
fix do śmietany
cukier waniliowy
łyżka kakao


Dodatkowo:

słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub malinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.
Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po przestudzeniu  przekroić biszkopt na dwa równe blaty.

Bita śmietana


Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem waniliowym, z ubitej śmietany odłożyć około 1/4 śmietany dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać posłuży do dekoracji.

Pierwszy blat biszkoptu posmarować dżemem wyłożyć połowę pozostałej śmietany, na niej ułożyć okrągłe biszkopty posypać kakao, biszkopty posmarować 3-4 łyżkami ubitej śmietany i oprószyć kakao przykryć drugim blatem biszkoptu posmarować go pozostałą śmietaną wyrównać. Na wierchu szpryca wycisnąć kleksy bitej śmietany z kakao całość oprószyć cukrem pudrem.


ciasto-biale-swieta


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

rondel
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Copyright © 2014 Rarossa , Blogger
rarossa.blogspot.com