F
Print Friendly and PDF

19.07.2015

BISZKOPT KAKAOWY RZUCANY-IDEALNY


BISZKOPT KAKAOWY  RZUCANY-IDEALNY


Długo nie mogłam się przekonać do tego biszkoptu, a szkoda jest po prostu idealny pięknie wyrasta, po upieczeniu bardzo puszysty, a przekrojenie go na 3 blaty nie sprawia żadnego problemu. I nie ma w nim grama proszku do pieczenia.

BISZKOPT KAKAOWY  RZUCANY-IDEALNY


SKŁADNIKI: (tortownica 22cm)
5 jajek
¾  szklanka cukru
¾ szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.


BISZKOPT KAKAOWY  RZUCANY-IDEALNY



2 komentarze:

  1. Pięknie wyrośnięty, ja niestety nie jestem dobra w pieczeniu biszkoptów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt wcale nie jest trudny do upieczenia, Polecam wypróbować właśnie ten przepis na pewno biszkopt się uda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedzenie mojego bloga, miło mi będzie jeżeli pozostawisz komentarz

Katalog-blogowy.pl

Recent Posts

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów